Segon premi a la modalitat de tecnologia en la XV edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat organitzat pel CRP de Terrassa.

A LA MOLA DES DE CAN ROBERT



INTRODUCCIÓ

Aquest és el primer sender que analitzarem i el primer dels dos que pertanyen al terme municipal de Matadepera. 

Un sender que marca la ruta de la masia de Can Robert fins el cim de la Mola, un clàssic i dels més coneguts sens dubte, i que molts de nosaltres segur que hem fet de petits, el pla ideal quan els pares ens comencen a dur d'excursió a la muntanya i volen triar una ruta ben senzilla i a la vegada espectacular per fer una primera presa de contacte amb el món de Sant Llorenç.


DADES D'INTERÈS

Previsions segons les dades del mapa de Sant Llorenç



·Coordenades del punt de partida: N 41.627500, E 1.999038

·Distància plantejada: 10.2 quilòmetres (des de Can Robert)
·Distància obtinguda en la recerca: 11.5 quilòmetres (des de la Torre de l'Àngel)

·Temps plantejat: 3 hores
·Temps total obtingut en la recerca: 3 hores i 45 minuts
·Temps en moviment obtingut en la recerca: 2 hores i 50 minuts

·Desnivell positiu: 585 metres

·Termes municipals als quals pertany el sender: Matadepera

·Data de realització del sender: dimecres 9 de juliol del 2014

Sigui estiu o hivern, és força recomanat portar un paravent a la motxilla quan aneu d'excursió, i més encara en llocs elevats i oberts com La Mola.

COMENTARI DEL SENDER

El sender comença a la Torre de l'Àngel, al quilòmetre set de la carretera de Talamanca, on trobarem el pàrquing i el punt d'inici.

En el primer tram de la ruta descobrirem alguns elements d'interès històric que podrien tenir una certa vinculació amb la masia de Can Robert. En primer lloc, un forn de calç la funció del qual era obtenir calç, un producte primordial per la construcció o també per desinfectar plantes contra les plagues. Ben a prop també hi trobarem un trull, un tipus de molí on s'aconseguia l'oli d'oliva. Totes aquestes petites infraestructures medievals van funcionar fins el segle XIX.

Trull de Can Robert: aquí es premsava la pasta d'oliva (km 1.5)






























Masia de Can Robert (km 2.3)




Posteriorment passarem per davant de Can Robert. Una masia documentada del segle XVIII.

Des de Can Robert agafem un corriol que ens permetrà anar guanyant alçada. Passarem per davant de les tombes de Can Robert; un jaciment que es coneix des de fa uns noranta anys per part del Centre Excursionista de Terrassa i que segons fonts de documentació ens relaten que ja va ser utilitzat abans d'entrar a l'edat mitjana; tot i que el terreny ja havia estat ocupat des de la prehistòria


Tombes de Can Robert: organitzades en fileres equidistants i amb una mateixa orientació ponent-llevant (km 2.5)

Ara resseguirem durant una estona la pista que puja fins a Cap Pobla i passarem per ben a prop de l'Avenc del Club, una cavitat d'uns trenta metres de profunditat i pre-equipada per accedir-hi amb el material idoni d'espeleologia.

Seguirem resseguint la pista i poc abans d'arribar al pàrquing de Can Pobla ens desviarem per dirigir-nos cap al camí dels Monjos, que ens portarà fins el cim de la Mola. Ara ja en sentit completament nord, abans d'arribar a dalt encara tindrem l'oportunitat de veure els horts dels monjos, un terreny força pla que aquests disposaven per fer els seus conreus; actualment aquest és el punt on els rucs acostumen a pasturar quan pugen les queviures cap al restaurant del monestir. 

Dit això arribarem al monestir de Sant Llorenç. Des de dalt podrem contemplar, si el temps ens ho permet, unes panoràmiques excel·lents de bona part de la comarca i més enllà. Montserrat i el Montseny són dues muntanyes que es veuen clarament, però en dies més nets es poden veure els Pirineus i fins i tot ses illes de Mallorca.


El cim de La Mola (km 6.2)
Un monestir mil·lenari pel qual ha passat per moltes mans. Exemple de la construcció religiosa catalana del romànic i edificat a partir de pedres de la mateixa muntanya.

El massís de la Mola és la icona de la nostra comarca, per això mateix cada cap de setmana és habitual la presència de molts excursionistes i turistes encuriosits per descobrir aquestes terres. A banda d'una església, aquest edifici també compta amb un restaurant i un petit museu on s'hi explica la famosa llegenda del drac.





Després d'un petit descans començarem a baixar pel vessant nord. Si tenim l'oportunitat de fer aquest sender entre setmana tindrem més possibilitats de trobar-nos amb els rucs pasturant; recordem que ens trobem a més de mil metres d'altitud.


El Morral del Drac vist des de dalt d'una roca
Seguirem descendint notablement i abans d'entrar a la Canal de l'Abella, on encara baixarem molt més, ens fixarem amb el Morral del Drac, un dels escenaris més destacats de la seva llegenda on es creu que la bèstia precipità des d'aquest punt i morí a on a sota hi trobem l'ermita de Santa Agnès.

Agafarem la canal ben estreta i a mesura que l'anem seguint donarem la volta a la muntanya i reapareixerem al vessant per on hem pujat. Passarem pels últims llocs d'interès d'aquesta excursió, en aquesta mateixa canal veurem un altre avenc i un forn de calç, tots dos porten el nom de la mateixa canal. 


Vistes de la conca de les Arenes i la Serra de l'Obac al fons, Castellsapera és la muntanya plana de la dreta

Arribats a baix recuperarem la pista del principi i passarem per davant d'un segon forn de calç pertanyent a Can Robert. Des d'aquí arribarem a la masia i seguirem fins al final del sender, de nou a la Torre de l'Àngel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada