Segon premi a la modalitat de tecnologia en la XV edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat organitzat pel CRP de Terrassa.

DE SANT VICENÇ DE CASTELLET A SANT PERE DE VALLHONESTA


INTRODUCCIÓ

En aquest cas anirem a Sant Vicenç de Castellet, situat al sud-est del Bages i a la vall del Llobregat. Municipi que acull a poc més de nou mil habitants.

El sender local cinquanta-tres ens porta a aquest poble com a punt de partida i des d'aquí entrarem al parc pel seu sector occidental. Continuarem gaudint d'elements del patrimoni, com les barraques i també de l'arquitectura contemporània però també de l'era medieval. Coneixerem l'església de Sant Pere de Vallhonesta i el seu entorn enmig d'un paisatge magnífic. I també passarem per un mirador des d'on podrem contemplar unes vistes immillorables del pla del Bages i el nord de Catalunya.


DADES D'INTERÈS

Previsions segons les dades del mapa de Sant Llorenç




·Coordenades del punt de partida: N 41.665532, E 1.863988

·Distància plantejada: 6.8 quilòmetres
·Distància obtinguda en la recerca: 7.3 quilòmetres

·Temps plantejat: 2 hores
·Temps total obtingut en la recerca: 2 hores
·Temps en moviment obtingut en la recerca: 1 hora 40 minuts

·Desnivell positiu: 245 metres

·Termes municipals als quals pertany el sender: Sant Vicenç de Castellet

·Data de realització del sender: dissabte 18 d'octubre del 2014


COMENTARI DEL SENDER


Sortirem des de la Plaça de l'Ajuntament de Sant Vicenç i començarem a caminar en direcció est seguint els senyals que mica en mica ens aniran portant cap a la muntanya. Creuarem un pont sobre l'autopista i ens anirem enfilant cada cop més fins a la Serra de Vallhonesta. Durant el tram tindrem la possibilitat de contemplar les vistes de la plana amb Montserrat al fons, mentre també ens anirem trobant amb diverses masies. 


Quan portem uns dos quilòmetres i quart, arribarem a una confluència de diversos camins amb els masos de Can Noguera i Cal Miqueló, dels segles XVIII i XVII respectivament.

Continuarem per sota de Cal Miqueló i ben aviat, el camí es dividirà en dos. El dret és per on tornarem i l'esquerre per on ara seguirem. Començarem a baixar una mica ja que ens trobem al vessant oest de la serra. Passarem per davant de la barraca d'en Serracanta, un pèl desviada del camí però fàcilment identificable. 

Barraca d'en Serracanta (km 2.65)
Roure gran de Rubió (km 3.35)
Uns dos-cents metres més endavant trobarem una pedrera antiga de gres que porta el mateix nom de la barraca. 

Ben aviat arribarem a una altra pista, en aquest punt girarem a mà dreta però abans farem uns dos-cents metres en sentit contrari per apropar-nos a veure el roure gran de Rubió, parcialment cremat a causa d'un incendi de l'any 1985.

Rectificarem aquest tros i anirem recuperant alçada en un tram pel qual enllaça amb un altre sender proper, el número seixanta-u, que ens portaria fins a Sant Jaume de Vallhonesta. En aquest cas però, anirem a Sant Pere; ens dirigirem cap allà i en poca estona hi serem.

Vistes del Serrat de la Creu, de camí cap a Sant Pere de Vallhonesta

Església de Sant Pere (km 4.25)
L'església de Sant Pere de Vallhonesta s'edificà el segle XII, a plena era medieval, a partir d'obres preromàniques. Als anys cinquanta del segle XX va ser restaurada amb una millora dels seus exteriors i a la dècada dels vuitanta es va consolidar el campanar. 

Des de 1954 s'hi celebra la Festa del Panellet el dia 1 de maig.

A la mateixa zona també trobem la masia de Can Campaner, construïda a finals del segle XIII, que exercia en el seu temps les funcions de casa de capellà i de rectoria de Sant Pere. Va estar activa fins la Guerra Civil Espanyola, però fa uns anys se n'ha restaurat una part i des de 1980 s'utilitza com a refugi excursionista.

Vallhonesta forma part de Sant Vicenç des de 1850


Per aquí transcorre el GR-4 (gran recorregut), que va des de Puigcerdà fins a Montserrat en 170 quilòmetres

Deixarem enrere aquest indret tant tranquil per pujar fins dalt de la serra i contemplar un paisatge molt més obert des del Mirador de Sant Bernat. Gràcies a un plafó podrem identificar la Serra del Cadí o el Pedraforca i també ubicar l'entorn més proper: Montserrat, Sant Jaume i Sant Pere.



Des d'aquest punt tant fotogènic començarem a baixar de nou i tornarem a aparèixer a les dues masies del principi; Cal Miqueló i Can Noguera, desfarem tot el tros que hem fet al principi fins arribar a Sant Vicenç de Castellet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada