Segon premi a la modalitat de tecnologia en la XV edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat organitzat pel CRP de Terrassa.

LES MIL FONTS DE LA RIERA DE NESPRES


INTRODUCCIÓ

Mura és un municipi situat al sud-est de la comarca del Bages, en contacte amb el Moianès i el Vallès Occidental. Es troba a quatre-cents cinquanta metres d'altitud i acull uns dos-cents habitants.

Territori format per serres i fondalades, amb boscos abundants de pins, alzines i roures; fonts nombroses i indrets pintorescs. Mura és presidida per l'església de Sant Martí, romànica i ben restaurada, i forma un conjunt agradable de placetes i carrerons empedrats, i de cases de pedra, moltes de les quals han estat preparades per vacances o estades de cap de setmana a causa de l'interès de l'entorn i de les possibilitats que ofereix l'immediat Parc Natural.

Així doncs encetarem el primer sender del poble que ens portarà a conèixer diverses fonts que tributen a la riera de les Nespres, una altra icona que defineix Mura. Aquest és de fet el sender més curt, ràpid de realitzar.


DADES D'INTERÈS

Previsions segons les dades del mapa de Sant Llorenç



·Coordenades del punt de partidaN 41.701022, E 1.974466

·Distància plantejada: 1.3 quilòmetres
·Distància obtinguda en la recerca: 2 quilòmetres

·Temps plantejat: 1 hora
·Temps total obtingut en la recerca: 55 minuts
·Temps en moviment obtingut en la recerca: 35 minuts

·Desnivell positiu: 85 metres

·Termes municipals als quals pertany el sender: Mura

·Data de realització del sender: dissabte 25 d'octubre del 2014


COMENTARI DEL SENDER


Durant els primers cinc-cents metres sortint del centre d'informació, resseguirem la riera de les Nespres tot passant per un antic molí fariner. Quan siguem davant de l'àrea d'esplai, uns metres després del pont, girarem a un camí a mà esquerra i tornarem en direcció contrària.



Font de la Mascarosa (km 0.6)
Ben aviat serem al primer punt destacat d'aquest petit sender que estem realitzant. La font de la Mascarosa.

Des d'aquí seguirem el camí cap al vessant est de la muntanya on veurem una indicació que ens comenta que a mà dreta es troba la font de la Coma; ens podrem desviar opcionalment, però en tot cas també hi passarem des del sender del Puig de la Balma, just el que ve després d'aquest.

La Blanquera (km 1.5)
Així doncs continuarem pel mateix corriol fins agafar un altre camí a mà esquerra que ens portarà cap a un forn de calç i posteriorment a la Blanquera; un petit salt d'aigua que amb una mica de sort veurem funcionar després d'èpoques plujoses. 

Finalment només ens quedarà visitar la font del Foradot i la font del Formatget. En la primera veurem uns gravats antics del Romanticisme.

Hi ha una petita balma entapissada d'heures i molses.

Es creu que havia sigut un dels refugis dels bandolers, paper poc creïble a causa de la clara proximitat del poble.





Més avall veurem l'altra font, la del Formatget, on un plàtan ben gros li fa bona companyia. En aquest punt descansaven els pagesos. Cal dir que el topònim no té cap relació amb l'espai.

Font del Formatget (km 1.8)
Després de visitar la font, en dos-cents metres tornarem a aparèixer als carrers de Mura, final del sender.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada